Sushi!

img_05741

Igår gjorde jag och Niklas sushi. Det tar lite tid, men det var väldigt roligt. Vi kommer absolut göra det igen. Till slut blev det 46 bitar… Riset gjorde vi såhär:

Skölj 375 g sushiris i kallt vatten tills sköljvattnet är klart. Blötlägg i 20 minuter. Häll av vattnet och tillsätt 6 dl nytt vatten. Låt koka upp och sjud sen i 10 minuter. Tag grytan av spisen och låt den stå med locket på i ca 10 minuter. Värm under tiden 3 msk risvinäger, 3 msk socker och ½ tsk salt tills sockret har smält. Rör försiktigt ner i riset. Sen behöver det stå och svalna en stund till innan till innan det är dags att börja göra själva sushin.

Vi började med att göra rullar (maki-sushi). Man lägger ett noriark på en bambumatta och börjar med att platta ut riset (med fuktiga händer!). Det ska vara ca ½ cm tjockt och man ska lämna en kant på ena sidan för att kunna fästa ihop rullen. Så här ungefär:
img_0557

Sen brer man ut wasbi i mitten (om man vill) och lägger ut grönsaker. Vi hade avokado, morot, gurka och paprika i tunna stavar. Vi provade oss fram med wasabi och på bilden nedan är det alldeles för mycket!
img_0561

Sen rullar man ihop det hela. Se till att kanten fäster ordentligt (man kan ev. fukta med lite vatten vid behov). Sen får det ligga i kylskåpet i minst 10 minuter innan det är dags att skiva. Vi la lite caviart (vegetarisk rom) på de ojämna kantbitarna:
img_0570

Medan rullarna låg i kylen, gjorde vi nigri-sushi. Det är som en avlång risboll med fyllning ovanpå. Också här hade vi avokado, morot, gurka och paprika. På dem med gurka hade vi lite wasabi. För att det skulle hålla ihop bättre gjorde vi strimlor av ett nori-ark och rullade runt.
img_0564

Sen var det bara att äta. Jag åt alldeles för mycket och blev alldeles dåsig. Sushi-koma!

2 svar till “Sushi!

Lämna en kommentar